Lambton House is a new suburban four bedroom family home.



The small 55m2 footprint, developed to maximise landscaped areas, promotes and maintains the green and leafy suburb whilst configuring family living to an intimate scale. What started as a small alteration to an exiting house soon transformed into a knock-down-rebuild after the discovery of extensive unmapped mine workings and land subsidence beneath the site. As such, planning and robustness of materials became keen considerations given the project’s modest budget.










Carefully considering the unique five-way intersection of mixed residential and commercial buildings it addresses, the house performs simple gestures to maximise its relationship to context, both neighbouring and public. A step-down in level from entry to living areas creates a seat at garden level and combined with a generous window, seeks to actively engage with Orlando Road; injecting light, air and a convivial connection to the street and passers-by. This public gesture is continued through an extension of the green streetscape through fences and canopies designed for verdant consumption of the building over time.



Builder: Built by Eli 
Engineer: Engineer 
Landscape: Landscaper

Completed: 2020