REGENT ST CHILDCARE

A small 24 space child care center is proposed in a former suburban printing factory.

 

The existing factory envelope is maintained and a central courtyard created by removing sections of the existing roof. A central semi-enclosed outdoor play area allows greater supervision of children from surrounding indoor play and administration areas. This is in contrary to typical stacked planning layouts where administration and outdoor play areas are separated by indoor play areas.

 

The edges of the building have be altered to provide for window like openings to vegetated boundary setbacks and the sky. This provides greater sun penetration, ventilation and a healthy environment that encourages play. Strategies were developed to reduce impact of visual and acoustic amenity of neighbors.

 

The internal alterations to the existing factory  allow a domestic scale building that is practical while encouraging children’s creativity. While  the exterior treatment celebrates the existing industrial use in a suburban context.