BANKS ST

Although the project is an alteration and addition, the extensive brief included almost an entire new dwelling including off-street parking under the existing house.

 

Working backwards through a complying development the envelope and the upper floor was designed first to take advantage of the elevated panoramic views. This created a high volume below and with a central courtyard a sense of openness and quality of light. The circulation and services form the southern wall of the addition allowing transparency from the existing dwelling to the backyard.

 

A richer living experience is achieved through the careful management of light and shadow. While flexibility and openness of the plan enable the user to find the most pleasant place to relax. Materials are used to blur the distinction of internal and external spaces and an existing brick arch exists as a relic carrying the material of the old house into the new.